Vanhan kansanuskomuksen mukaan on jouluna nautittava ruoka pyhää, etenkin joululeipä. Leipää leivottiin suurissa määrin sillä siitä oli riitettävä omalle väelle mutta myös kylän köyhille. Leivonnassa käytettävät viljalajikkeet vaihtelivat alueittain. Vehnää viljeltiin menestyksekkäästi etenkin eteläisessä Ruotsissa kun taas Taalainmaalla ohra, kaura ja ruis olivat tavallisimpia, tästä johtuen vehnäjauhoja käytettiin Taalainmaalla vain silloin kun leivottiin juhlapyhien varalle.
Aivan kuten ennenkin, leivomme Joulunäkkileipämme vain jouluksi. Leivonnassa käytämme vehnäjauhoja, täysjyväruisjauhoja ja maustamme näkkileivän aniksella, fenkolilla ja korianterilla. Kokeile Joulunäkkileipäämme kinkun ja sinapin kanssa. Voiko mikään maistua enemmän joululta?