Yritys

Tarinamme alkoi 1920-luvulla, kun yrityksen perustajat Joon Olof ja Anna Olsson pystyttivät pienen leipomon omaan kotikyläänsä Taalainmaalle. Alkuun leipomo valmisti tuotteitaan pääosin oman kylän asukkaille. Ajan saatossa leipomon tuotteiden kysyntä kasvoi kun ympäröivien alueiden asukkaat alkoivat ostaa tuotteita. Sana erinomaisesta näkkileivästä levisikin nopeasti pitäjästä toiseen ja leipomoon tarvittiin pian käynnistämisen jälkeen lisää työvoimaa. Perheen lapset, kolme tyttöä ja kaksi poikaa, saivatkin luvan kääriä hihansa ja osallistua varhaisessa iässä leipomon päivittäisiin askareisiin. 

om_1.jpg

JÄLKIUUNINÄKKILEIPÄ SYNTYY

Leksandsilla ollaan aina oltu erittäin tarkkoja korkean laadun suhteen. Paistetut näkkileivät lajitellaan vielä tänäkin päivänä käsin, jotta liian paistuneet leivät eivät joutuisi pakattavaksi ja edelleen kuluttajille. Martinilla oli tapana ottaa talteen kaikki ”liian” tummaksi paistuneet näkkileivät. Hän huomasikin pitävänsä enemmän näiden ”hylättyjen” näkkileipien mausta. 1960-luvulla leipomo esittelikin uuden tuotteensa - Leksands jälkiuuninäkkileivän. Monet näkkileivänystävät jakoivatkin Martinin mielipiteen ja tummemmaksi paistetusta näkkileivästä tuli hetkessä suuri menestys.

Uuden tuotteen menestys johti jälleen uusiin laajennustarpeisiin, ja kyläleipomo alkoikin kehittää kaikkia liiketoimintansa osa-alueita. Näin ollen pienestä kyläleipomosta on ajan saatossa kasvanut moderni leipomo, joka tunnetaan korkeasta laadusta, peräänantamattomasta asenteesta ja ehkäpä maailman maukkaimmista näkkileivistään.

VALIKOIMA MONIPUOLISTUU

1990-luvulla leipomon tuotantoa kasvoi yli 30 %. Räjähdysmäisen kasvun mahdollisti vanhan tuotteen uudelleenlanseeraus kun jo kertaalleen tuotannosta poistetun ruutukuvioisen palanäkkileivän päätettiin tuoda takaisin valikoimiin, mutta tällä kertaa pyöreänä. Leksands Pyöreäruutu näkkileivästä tuli yhdellä kertaa yrityksen kaikkien aikojen suurin tuote ja osoitti, että kuluttajat peräänkuuluttivat leipomoa monipuolistamaan valikoimaansa ja näin myös tehtiin.

Vuonna 1995 leipomo teki jälleen uusia investointeja ja toi markkinoille toisen jo kertaalleen tuotannosta poistetun tuotteen. Pyöreästä näkkileivästä ryhdyttiin sahaamaan kolmion muotoisia annospaloja ja näin ollen Leksands Kolmionäkkileivät näkivät päivänvalon. Kolmionäkkileipien myötä leipomo pystyi vastaamaan paremmin myös pienempien kotitalouksien tarpeisiin ja vuonna 1997, pitkälti kolmionäkkileipien ansiosta, myynti kasvoi kunnioitettavat 25 %.

om_2.jpg
om_3.jpg

LUONNOLLISIA RAAKA-AINEITA

Leksandsilla leivomme aitoa, kotipaikkakunnallemme tyypillistä täysjyvänäkkileipää. Leivonnassa käytetään ainoastaan luonnon omia raaka-aineita. Valmistamamme näkkileivän tärkein raaka-aine on laadukas ruis. Rukiimme hankimme tarkoin valikoiduilta, ”Svensk Sigill” sertifioinnin saaneilta sopimusviljelijöiltä. Heistä kauimmaiset ovat vain 340 km päässä leipomostamme.

Sertifiointi tarkoittaa käytännössä sitä, että voimme jäljittää viljan aina niille maatiloille mistä ne ovat lähtöisin. Maatilat noudattavat tarkoin niitä sertifioinnin saamiseksi annettuja ehtoja jotka European Food Safety Authority on asettanut. Leivonnassa käyttämiemme jauhojen laadun varmistamiseksi jauhamme kaiken sopimusviljelijöiltä saapuvan viljan leipomomme yhteydessä olevassa, omassa myllyssä.

Modernin laitteiston ja ensiluokkaisien raaka-aineiden ohella yksi tärkeä laaduntekijä on osaava ja motivoitunut henkilökuntamme. Korkea ammattitaito yhdistettynä ensiluokkaisilla raaka-aineilla ja perinteisillä valmistusmenetelmillä tekevätkin Leksandsin näkkileivistä korkealaatuista ja maukasta. Tänä päivänä olemme Ruotsin modernein ja toiseksi suurin näkkileivän valmistaja. Kunnianhimomme on tarjota kuluttajille korkealaatuista näkkileipää, ei olla suurin.